EduMNC

- Sursa ta de cunoaștere pentru o reușită lingvistică:
Explorează, Învață, Excelează!
Inovație în educație, rezultate de excepție;
- O educație de calitate pentru elevi și profesori.
 

EduMNC - de ce?

Prin conținutul său, acest site se adresează atât elevilor/studenților, cât și profesorilor, cu scopul de a ușura munca fiecăruia în parte: învățare, respectiv predare/evaluare.

Toate materialele respectă normele în vigoare.

Contactează-mă

e-mail:

prof@edumnc.ro

Telefon

+40 723038927 

 

   EduMNC

OpenAI lansează ChatGPT Plus, o versiune plătită a popularului ChatGPT_EduMNC

În mijlocul iernii, am descoperit în mine o PRIMĂvară invincibilă

22/03/2020

 Romantic, melancolic sau motivațional….

Fiecare înțelege așa cum vrea sensul frazei "în mijlocul iernii, am descoperit în mine o PRIMĂvară invincibilă". (Mi-am permis să schimb puțin binecunoscutul citat al lui Albert. Camus.)

Cu siguranță știți pe cineva care spunea „avea bunicu' o vorbă...”, vorbă care, de cele mai multe ori avea un țel, avea scopul de a întări caracterul, ba chiar mai mult, ea ajuta la definirea personalității. Ca o paranteză, cine n-are un astfel de bunic, să-și cumpere!

Prin urmare, puterea cuvântului este capabilă să facă minuni!

Și iată cum eu "în mijlocul iernii, am descoperit în mine o PRIMĂvară invincibilă"

Trăim acum momente imposibil de descris în cuvinte, încercăm sentimente, senzații și emoții necunoscute nouă până azi, dar, prin alegorie, le putem da un rost, o semnificație și vom putea să depășim acest impas. Cu toții știm că după noapte vine zi, tot așa, după iarnă, vine primăvara.

Dar ce sunt ele, anotimpurile? Ce reprezintă ele?

Sunt confesiuni ale naturii, dar pot fi şi ale sufletului.

Dacă mă întrebi ce este iarna, îți voi cânta colinde, îți voi spune despre tradiții cunoscute, despre plugușor sau sorcovă. În mintea noastră, iarna se derulează asemenea unei pelicule nostalgice unde vizualizăm pomul de Crăciun, într-o casă forfotind de bucurie.

Acum…., iarna este limbajul celor care şi-au pierdut definitiv dorința de a scoate la lumină emoția. Nu dispera, totuși, și nu-i cere iernii căldură, nici soare mai mult, nici culori mai intense, pentru că ea este desăvârșită așa cum e!

Pe de altă parte, primăvara este cel mai așteptat, cel mai proaspăt și cel mai iubit anotimp.

Este vremea când alergăm, visăm, colorăm, plutim. Primăvara împarte în dreapta și-n stânga voioșie și culoare. E verde peste tot, iar ”la fiecare strănut al primăverii apare a nouă floare” (Victor Hugo) care, la rândul ei  începe să coloreze pământul.

Primavăra își depășește condiția de simplu anotimp, ea este o stare de spirit, momentul unui nou început.

Să trăim starea minunată a primăverii, să trăim starea de reînviere sufletească!

Prin conștientizare, să înțelegem că în momentul de față în sufletul nostru este încă iarnă. El, sufletul, este precum o grădină înghețată, prin care șuieră crivățul!

Să realizăm că a venit vremea să curățăm pământul sufletului nostru de buruienile ce au crescut nestingherite, udate din belșug de apa răutăților și a păcatelor noastre!

Să înțelegem că iarna s-a ferecat în sufletul nostru și că a devenit anotimpul său preferat!

Să conștientizăm că sufletul nostru are nevoie de o resetare, de o reinventare, trebuie să se redescopere, are nevoie de lumină, de căldură, de emoție și de fericire.

Nu e cazul să deznădăjduim în necazuri și nevoi, știm bine că după orice iarnă își face victorioasă apariția primăvara.

Să învățăm de la ea că norii negri ai deznădejdii pot fi înlăturați și înlocuiți cu soarele credinței, al bucuriei, al iubirii, al optimismului și al speranței.

Să învățăm că, dacă iarna nu ar exista, primăvara nu ni s-ar mai părea atât de minunată!

Este acea lege nescrisă, pururea prezentă, care se verifică și de această dată în sintagma: cu cât iarna e mai lungă și mai grea, cu atât primăvara va fi mai frumoasă și mai energizantă.

Îmi place primavara, mai bine zis o ador. Îmi plac razele soarelui care îmi ating ușor părul și fața, îmi plac florile care au așteptat răbdătoare să reînvie și să ne bucure simțurile, îmi place când merg pe drum și ninge cu petale de flori ale pomilor în care vrăbiuțele-și cântă fericirea.

Și ce dacă vremea e uneori capricioasă? Ce, noi nu suntem? Suntem chiar mult mai năzuroși decât ea!

Primavara este, cu siguranță, anotimpul ideal pentru un nou început, pentru depășirea limitelor, pentru distracție, pentru fluturași în stomac, pentru orice nebunie care îi aduce fericire sufletului.

Pe scurt, primăvara este o gură proaspătă de aer cu care iți umpli plămânii, îți oxigenezi creierul și pornești la drum plin de dorință și de speranță.

Toate au un rost și-o socoteală pe lumea asta, trebuie doar să privești, să asculți și să înveți de la cei cu mai multă experiență de viață – bunicii, spre exemplu, care sunt, iată, un must have sau, și mai bine, de la natură care ne copleșește cu a sa statornicie.

Și nu uitați! „A iubi e primăvară. A cunoaşte-nseamnă iarnă” (Lucian Blaga)

Dar mă întreb și eu, retoric poate: ”A observat cineva că a venit primăvara?!

MNC