EduMNC

- Sursa ta de cunoaștere pentru o reușită lingvistică:
Explorează, Învață, Excelează!
Inovație în educație, rezultate de excepție;
- O educație de calitate pentru elevi și profesori.
 

EduMNC - de ce?

Prin conținutul său, acest site se adresează atât elevilor/studenților, cât și profesorilor, cu scopul de a ușura munca fiecăruia în parte: învățare, respectiv predare/evaluare.

Toate materialele respectă normele în vigoare.

Contactează-mă

e-mail:

prof@edumnc.ro

Telefon

+40 723038927 

 

   EduMNC

OpenAI lansează ChatGPT Plus, o versiune plătită a popularului ChatGPT_EduMNC

Micul Prinț sau ... pledoarie pentru lectură

22/03/2020

Vrei să spui ceva, dar nu-ți găsești cuvintele? Stai liniștit, există un cântec(:D)pentru fiecare emoție pe care o simțim la un moment dat în viață. Dar știați că există chiar și o carte? 

Da, da...o carte extraordinară, un fel de manual al simțirilor noastre ale cărui pagini conțin replici devenite în timp adevărate maxime.

Dar să începem cu începutul...

De ce citim? În primul rând citim pentru noi, pentru sufletul nostru, astfel încât acesta să se formeze armonios și deplin, citim pentru a ne dezvolta capacitățile noastre cognitive, pentru a ne desăvârși caracterul. Citim pentru a descoperi visurile și năzuințele celor ce au scris acele rânduri, pentru a învăța din experiența acestora și pentru a trăi emoțiile și amintirile lor adunate între coperți. Cărțile ne introduc într-o lume imprevizibilă, dar totodată fascinantă, lectura ne oferă speranță pentru ziua de mâine, insuflată ușor prin mesajele fiecărei pagini, a căror menire este aceea de a ne alina o parte din suferințele existenței noastre.

Una dintre cărțile poate cu cel mai puternic impact în întreaga lume este Cartea “Micul Prinţ” și este unanim considerată o colecţie de citate, una dintre cele mai pline de profunzime cărţi. care să îţi facă viaţa mai frumoasă!

Romanul “Micul Prinţ” a fost publicat în 1943 de către scriitorul francez, poet şi aviator, Antoine de Saint- Exupery și a fost votată cea mai bună operă a secolului al XX-lea în Franţa, fiind însă apreciată în întreaga lume, dovadă că este a patra cea mai tradusă carte din lume.

Micul Prinţ” este, de fapt, o alegorie a vieții autorului. Povestea Micului Prinț este una interesantă, captivantă și sensibilă. Micul Prinț ne face să vedem importanța lucrurilor mărunte și ne arată lumea văzută cu inima, o inimă de copil, și nu cu ochii. ''Iată secretul meu. E foarte simplu: nu poți vedea bine decât cu inima. Esențialul e invizibil pentru ochi."

Gândurile Micului Prinț și, implicit, ale creatorului său s-au transormat, în timp, în adevărate maxime, fiind învățăminte prețioase pentru noi. Cartea cuprinde adevărate lecții despre viață pe care știința însăși, ulterior, le-a demonstrat și le consideră a fi reale.

Dar astăzi voi vorbi despre elementul esențial al acestei cărți, anume despre prietenie și, implicit, despre importanța ei în viața fiecăruia, indiferent de vârstă.

Citatele de mai jos au trecut testul timpului, sunt atât de profunde și atât de înțelepte, iar adevărul pe care îl exprimă copleșește, la propriu, prin conținutul lor. Lecţiile de viaţă pe care le vei descoperi aici te vor convinge, cu siguranță, să citești cartea.

  • „Orice viaţă este un miracol.”[1]
  • „Oamenii mari nu pricep niciodată nimic şi este obositor pentru copii să le dea întruna explicaţii.”
  • „Toţi oamenii mari au fost cândva copii…dar doar câţiva dintre ei îşi mai amintesc.”
  • Oamenii mari, de bună seamă, sunt nemaipomenit de ciudați. Așa sunt ei. Nu trebuie să le-o luați în nume de rău. Copiii se cuvine să fie îngăduitori cu oamenii mari.”
  • „Oamenilor mari le plac numerele. Când le vorbiţi de un nou prieten, nu vă întreabă niciodată ceea ce este cu adevărat important. Nu vă întreabă niciodată: “Cum sună vocea lui? Ce jocuri îi plac? Colecţionează fluturi?” Ei vă întreabă: “Câţi ani are? Câţi fraţi are? Cât cântăreşte? Cât câştigă tatăl său?” Numai atunci ei vor crede că l-au cunoscut.”
  • „Dacă le spuneți oamenilor mari: „Am văzut o casă frumoasă, din căramizi trandafirii, cu mușcate la ferestre și cu porumbei pe acoperiș” …, ei nu sunt în stare să-și închipuie cum arată o asemenea casă. Lor trebuie să le spuneți: „Am văzut o casă, care costă o sută de mii de franci”. „Ce frumoasă e!” vor exclama atunci.”
  • „Numai copiii știu ce caută… Numai copiii iși turtesc nasul de geamuri…. Ei își cheltuiesc timpul cu o păpușă de cârpă și ea devine astfel foarte prețioasă și dacă cineva le-o ia, încep să plângă …”
  • „Pentru a fi fericit trebuie doar să te gândeşti că undeva, printre milioane de stele, este fiinţa iubită.”
  • Iubirea e atunci când nu-ți e rușine de nimic, nu-ți e frică de nimic, înțelegi? Atunci când nu te vor trăda, nu te vor dezamăgi. Atunci când au încredere. ”
  • „Oamenii au dat uitării adevărul acesta. Tu însă nu trebuie să-l uiţi. Devii răspunzător de-a pururi pentru ceea ce ai îmblânzit. Tu eşti răspunzător pentru floarea ta.”
  • Oamenii de pe planeta ta, zise micul prinț, cresc cinci mii de trandafiri într-o singură grădină… și tot nu găsesc ceea ce caută…”
  • „Numai timpul cheltuit cu floarea ta face ca floarea ta să fie atât de preţioasă.”

MNC