EduMNC

- Sursa ta de cunoaștere pentru o reușită lingvistică:
Explorează, Învață, Excelează!
Inovație în educație, rezultate de excepție;
- O educație de calitate pentru elevi și profesori.
 

EduMNC - de ce?

Prin conținutul său, acest site se adresează atât elevilor/studenților, cât și profesorilor, cu scopul de a ușura munca fiecăruia în parte: învățare, respectiv predare/evaluare.

Toate materialele respectă normele în vigoare.

Contactează-mă

e-mail:

prof@edumnc.ro

Telefon

+40 723038927 

 

   EduMNC

OpenAI lansează ChatGPT Plus, o versiune plătită a popularului ChatGPT_EduMNC

Zeno - un virus mult mai puternic

28/03/2020

De câte ori n-ați avut senzația că timpul trece foarte repede? Sau viceversa?

Cu siguranță știți că un ibric supravegheat nu fierbe niciodată. Pare amuzant sau ireal, dar acest fapt chiar a fost demonstrat științific.

Se numește efectul (cuantic) Zeno care afirmă că atomii nu se mişcă atunci când sunt observaţi.

În 2015, principiul conform căruia un sistem cuantic nu-şi schimbă starea atunci când este observat sau măsurat a fost confirmat  printr-un experiment de către fizicienii de la Cornell University din America. Descoperirea cercetătorilor deschide noi perspective privind controlul şi manipularea stărilor cuantice ale atomilor, cât şi pentru realizarea unor noi tipuri de senzori.

 

Iar acum să traducem.

Ce face creierul uman când află despre ceva nou? Sunt două posibilități: fie nu îi acordă nicio importanță, fie este interesat de informația primită și vrea să vadă despre ce este vorba.

Și începe să caute lămuriri, vrea să afle cât mai multe, să vadă exact ce presupune și tot așa.

În general, creierul face o adevărată fixație asupra acelui subiect și nu-i mai dă drumul.

Nu vi se pare că asta facem noi de ceva vreme? Ochii ni s-au lipit de ecranele  televizoarelor/telefoanelor, iar buricele degetelor au făcut bătături de când tot mângâie neîncetat o tastatură.

Ce mai zice? Ce se mai aude?

Breaking news??? Deja vorbim despre ”same old news”, doar că noi nu ne mai  putem  deconecta, suntem prinși  ca într-o  vrajă  în  fața  device-urilor care ”scuipă” neîncetat același lucru…

O știți pe-aia:”…de trei zile-ncoace, gura nu-i mai tace.”

Update: De trei luni încoace, gura nu-i mai tace.

 

Ei da, despre asta este vorba. Nu mai putem să ne deconectăm, atât la propriu, cât și la figurat, iar principiul efectului Zeno se aplică PERFECT în acest caz.

Păi cum să treacă, măi oameni buni, dacă tu nu-l lași să plece?

Ți-ai fixat privirea asupra lui, urmărești fiecare detaliu cu un ochi demn de Dom' Vulturică, și apoi ai pretenția să dispară.

Cam asta e rutina noastră în această perioadă… urmărim cu sufletul la gură știrile, lucru care nu face decât să ne blocheze creierul, forțând înțelegerea și disecarea problemei doar într-o singură direcție…

Acum nu mă înțelegeți greșit. Nu contest faptul că trecem printr-o perioadă atipică și că ne confruntăm cu o situație necunoscută, greu de controlat și de surmontat. Este, într-adevăr, serioasă treaba.

Eu vorbesc acum despre toate știrile astea care abundă, care vin peste noi în avalanșă, nu mai știi ce să crezi, pe cine să crezi, unde să te uiți mai întâi. Prea multe și prea greu de digerat într-un timp mult prea scurt.

Și cel mai important lucru, PRIMORDIAL, aș îndrazni să spun, este faptul că toți pun accentul doar pe partea negativă a subiectului. Cât despre cele bune (căci sunt, chiar există și părți bune în toată năpasta asta) ei bine, despre ele…ZERO. (Nu vi se pare că zero moștenește ceva de la Zeno – efectul Zeno?!)

Dau doar un exemplu:

Zilnic ni se prezintă situația cazurilor de infectare (este un număr care tot crește, din păcate.)

Bun.

Dar cazurile care s-au vindecat? (Da, sunt trecute și ele acolo undeva pe listă.) A observat totuși cineva că acestea au ajuns și ele la un număr considerabil?! (Deci e de bine, deci se poate).

Aceste cazuri NU sunt scoase/eliminate din numărul de infectați.

Da, știu, aici este vorba de numărul total de infectări. Dar de ce se vrea (oare) ca acel număr să fie mereu crescător? Ați observat că nu descrește niciodată!!! În cel mai bun caz, acesta va rămâne constant.

Un mic joc de imaginație (numerele sunt doar un exemplu) :

Haideți să dăm la o parte din 1000 de persoane infectate, 150 de persoane vindecate. Cât rămâne? 850. Eeee, altfel ar percepe creierul dacă ar vedea 850, față de 1000.

Înțelegeți acum ce vreau să spun?

Manipularea aceasta negativă se joacă cu creierele noastre…….

Prin urmare, puneți stop acestui joc sinistru cu creierul vostru, căci este realmente periculos! 

Altfel, ajungem de unde am început, adică la efectul cuantic Zeno: câtă vreme privești nonstop ceva, acel ceva nu se mișcă, rămâne țintuit locului.

Think out of the box! / Gândește altfel, fii altfel! 

Think outside the box!

 

P.S.

În mediul online se folosește foarte des formula    ”viral”. (Nu știu ce filmuleț, postare sau imagine a devenit virală.) Adică ce vrea să spună asta?

Foarte simplu:

Ce fac virușii? Se transmit de la un om la altul. Cum devine viral un material? Tot noi, oamenii, suntem de vină. Printr-un click, lumea trimite mai departe materialul respectiv (video, poză, postare) la mii și milioane de utilizatori, iar acesta se răspândește în mediul online cu o viteză de-a dreptul uluitoare. Exact ca virușii. De aici și denumirea de viral, termen preluat de altfel, din domeniul medical.

MNC